Nagy Iza szín- és stílustanácsadó

A férfiak a szőkéket szeretik?

A minap volt egy csodálatosan szép hajú, szőke ügyfelem. Soha nem festette a haját, s nem is kell neki, hisz annyira egyedi. És szőke. Ő ihlette a következő írást.

A szőkeségnek mindig is nagy divatja volt. Már az ókori Rómában is vadítónak találták a szőke hajkoronát. S később…Vége sincs a sornak. Marilyn Monroe, Chaterine Denueve, Grace Kelly, Brigitte Bardot…Csodás szép színésznők. De vajon miért ennyire feltűnő a szőkeség? Mert ritka kincs. Bolygónk lakosságának csak 2%-a dicsekedhet ezzel az adottsággal. Néhány érdekes információ erről a különleges hajszínről:

1. A szőke, világos szemű nő típusa a jégkorszak végén alakult ki Észak-Európában. Ennek evolúciós oka volt: könnyebben leltek párra ezzel a hajszínnel.

2. Könnyebben is szaporodhattak, mivel a hajszín világossága szoros összefüggésben áll az ösztrogén szintjével.  Ezért ne is csodálkozzunk, kedves szőke nőtársaim, hogy szőke hajszínünk minden egyes szüléssel sötétebb árnyalatot ölt…

3. A legtöbb szőke haj Észak-Európában található máig. Pl. Finnországban a lakosság 58%-a szőke.

4. A szőkéknek sokkal több hajuk van, mint a barnáknak. Míg a sötét hajú embereknek átlagosan 100.000-120.000 hajszáluk van, addig a természetes szőkéknek 120.000-147.000.

4. A szőke haj vékonyabb, így sérülékenyebb is.

5. Egy felmérés szerint a szőke nők jók az ágyban. Ugyanakkor szívesebben vesznek feleségül barna hajú hölgyeket…

6. Nem  állja meg a helyét a “szőke nők buták” sztereotípia. Sőt… Egy 2016-os tanulmány pont az ellenkezőjét publikálta…( Jay L. Zagorsky)

7. A WHO szerint körülbelül 200 év múlva a világos hajúak végleg eltűnnek a földről….Jaj.

8. Nem mindenkinek áll jól a szőke. Elsősorban a világos tavasz, a világos nyár típus ragyog szőkén (hisz eredetileg is azok), illetve néhány élénk tél is megengedheti magának ezt a luxust.

9. Egy bizonyos kor után a festett, nagyon világos szőke hajszín öregít. Ebben az esetben érdemes sötét szőkére váltani.