Nagy Iza szín- és stílustanácsadó

A karika fülbevaló

Közeledik a nyár, egyre melegebb van. A meleg időben kevéssé szívesen viselünk kiegészítőket, mert nem szeretnénk még ezzel is plusz réteget magunkon cipelni. Ilyenkor lehet bevetni az örök klasszist, a karika fülbevalót. Majdnem minden arcformához illik, könnyű beszerezni, és valóban…Klasszikus darab.

Néhány érdekesség erről az ékszerről.

1. Az arany fülbevaló története egészen az ókori perzsákhoz nyúlik vissza. Igaz, akkoriban inkább a férfiak kiváltsága volt az ékszer viselése, ami gyakran a közösségben elfoglalt rangot és szerepüket, illetve vagyoni helyzetüket volt hivatott jelezni. A korabeli rajzokon a perzsa katonákat fülbevalóval láthatók. Arany fülbevalókat találtak Tutanhamon sírjában is. A Biblia már női és gyermek fülbevalókat is említ.

2. A hideg színtípusoknak az ezüst, míg meleg típusoknak az arany színű áll jól.

3. Minden korosztálynak remek kiegészítő, ha okosan kiválasztott a karika.

4. Hogyan válassz? Legyen arányban a karika vastagsága a csontozatoddal. Hacsak nem szeretnél kifejezetten extravagáns darabot viselni, pusztán kiegészítőnek szánod a fülbevalót.

5. Amennyiben kerek a fejformád, ne kerekítsd még egy látványos karika fülbevalóval, inkább válassz geometrikusabb, szögletesebb formákat, avagy hosszú, lelógó fülbevalót, hogy optikailag nyújtsd az arcodat.

6. Ha szögletesebb az arcod, a karika lehet nagyobb, látványosabb.

7. A túl nagy karika ugyanakkor közönséges hatást kelt.