Nagy Iza szín- és stílustanácsadó

Angora

Egy kicsit eltűntem a térképről, szó szerint elmentem egy melegebb éghajlatra (erről majd fogok mesélni), s hideg országunk felé repülve belefetyeltem egy nem túl bájos vírust, melynek utolsó rúgásait nyögöm. Semmi más vágyam nincs ebben a hideg februárban, mint egy jó meleg kályhához bújni, de ha az nincs kéznél, akkor egy pihe-puha angora holmi is megteszi.

Tudtátok, hogy egy angora ruhanemű kb kétszer olyan jól melegít, mint a sima gyapjú?

Ráadásul nem irritálja az érzékeny bőrűeket sem, és az ízületi fájdalmakban szenvedőeknek pedig igazi gyógyír.

Ha a fenntartható divat híve vagy, akkor neked találták ki, de ne hanyagoljuk el azt a tényt sem, hogy őrületesen elegáns.

Téli menyasszonyok, figyelem!

Remekül mutat menyasszonyi ruhán is!

De mi is az az angora? Az angora fonal az angoranyuszinak köszönhető, aki egy végtelenül érzékeny kis cukiság, különleges tartást igényel: félhomályt, tiszta körülményeket, drága ételt, s igényes bundaápolást. Ha ezt megkapja, körülbelül 3 havonta lehet óvatosan nyírni nagyra nőtt finom bundáját, melyből előállítható az angoragyapjú. Így már érthető, hogy miért ennyire veszettül drága az ebből készített ruhanemű.

S ha egy szép angora ruha boldog tulajdonosa szeretnél lenni hosszú időn kersztül, komoly megpróbáltatásban lesz részed az ápolását illetően. Hideg vízben, kézzel mosd, majd tedd a fagyasztóba rövid időre. Utána egy törölközőre terítsd ki, majd hagyd megszáradni- semmiképpen sem napos helyen. Mindezen macerák dacára megéri szerezni egyet, az én szépséges pulóverem épp velem szemben szárad, de angora kalapom is van, amit egy barátnőmtől kaptam karácsonyra.

Egy sajnálatos ténnyel azonban tisztában kell lennünk. Sajnos sok angoranyuszi tenyésztő nem veszi figyelembe a kis jószág igényeit, rossz körülmények között tartva kézzel tépik az állat finom kis szőrét, komoly fájdalmalat okozva ezzel..Bízva az állatvédők sikerében, csodás-egészséges-szívmelengető további hetet Nektek egy gyönyörű angora cuccban!