Nagy Iza szín- és stílustanácsadó

Arany

Májusi eső aranyat ér. Gyakran hangzik el ez a mondás, aminek komoly alapja is van, hiszen népi megfigyelés szerint, ha a tavasz utolsó havában esik, akkor az nagyon jót tesz a termésnek. Ebben az esetben igazán bőséges évnek leszünk részesei, hiszen majdnem minden nap esik az eső. De ezen túl nemcsak az eső aranyozza be a napjainkat, hanem a 2024 irányt adó trendje is, ami nem más, mint az arany csillogás.

Az arany a legmagasabb szintű tudást szimbolizálja, a bölcsesség, a tudás, az igazság, a testi, érzelmi és értelmi spiritualitás jelölője. Ki nem akarná ezeket a magas minőségeket magáénak tudni…? Nem beszélve a gazdagságról, aminek megtestesítője szintén az arany. A katolikus vallásban az arany az istenséget is idézi, gondoljatok csak egy katolikus templom megannyi arany motívumára.

De nincs olyan történelmi kor, vallás, kultúra, ami ne említené az aranyat valamely kiemelkedő kontextusban. A Nap aranylása alapvetően férfi princípium, a ragyogó tudást mutatja. A glória arany fénye pedig a megdicsőült szentekre utal. S ne feledjük azt sem, hogy Gáspár aranyat vitt a kis Jézusnak…

Ha ezek után szeretnéd becsempészni a stíluskommunikációdba az arany színét, akkor – a színelmélet szerint- a kreativitás, a ragyogás, az elegancia, az anyagi és erkölcsi megbecsülés jellemez. Nem beszélve a luxus iránti vonzódáshoz. Tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy a legtöbben hideg színtípusba tartoztok, s mint ilyen, nem az arany az ideális választás. De ismét használd a kreativitásod, s akkor be tudod csempészni az öltözetedbe ezt az igazán elegáns luxusszínt.