Nagy Iza szín- és stílustanácsadó

Buklékabát

Átmeneti időben nem tudom kihagyni az egyik kedvenc darabomat, a Chanel által megálmodott örök klasszist, a tweed blézert. Ez alatt egy rövid, nyitott szabású buklékabátot értünk.

Az a fantasztikus benne, hogy nagyon sokféleképpen viselhető, laza, mégis elegáns darab, a hozzá választott ruha adja meg az aznapi hangulatát.

Párosítható szoknyával, nadrággal, még farmerrel is. Arra gondoltam idén, hogy a tetemes mennyiségű ihletadó fotó mellett megosztok néhány érdekességet a divat nagyasszonyáról, Chanelről.

1. Coco Chanel felvett név, eredeti neve Gabrielle Bonheur Chanel

2. Nem született tehetős családba: édesanyja varrónőként, édesapja vándorkereskedőként dolgozott, két fiú és két lánytestvére született. Nagyon szegények voltak, szó szerint a semmiből épített később várat.

3. Chanel 12 éves korában meghalt az édesanyja. Édesapja árvaházba adta őt és a testvéreit is, ahol apácák nevelték őket.

4. A zárdából kikerülve varrónőként kereste a kenyerét.

5. 5 évig dolgozott varrónőként, majd énekesnőnek állt és kávéházakban szórakoztatta sanzonjaival a közönséget.

6. Énekesnőként rajongtak érte a férfiak, egyik udvarlója, Étienne Balsan mutatta be őt az előkelőbb társaság tagjainak.

7. Chanel egy ideig együtt élt Balsannal, ekkor kezdett kalapokat tervezni.

8. Igaz szerelme azonban nem Balsan volt, hanem Arthur Capel, a gazdag üzletember, akinek viszont Balsan mutatta be Cocot.

9. Chanelben Capel meglátta a tehetséget, és az ő anyagi segítségével vette meg Balsan párizsi garzonját, ahol kalapszalont nyitott, így kezdődött Chanel karrierje a divat világában, innen költöztette az üzletet 1 évvel később egy jóval elegánsabb környékre, majd vásárolt egyre több épületet, ahogy a márka növekedett.

10. A szenvedélyes szerelem ellenére Capel egy másik nőt vett feleségül, kapcsolatuk azonban ekkor sem szakadt meg, egészen a Capel tragikus – autóbalesetben bekövetkezett – haláláig. Chanelnek ugyan számos más férfival volt később kapcsolata, soha nem ment férjhez

11. Chanel alkotta meg a modern női eleganciát: elutasította a fűzőt, a cifra és bonyolult viseleteket, ezzel egyébként pont Diorral ellentétes nézeteket képviselt. Neki köszönhető a praktikus, kényelmes, lendületes ruhaneműk elterjedése , mint a térd alá érő szoknya, a nadrág vagy a dzsörzékosztümök. De neki köszönhető az ikonikus „kis fekete” megálmodása is, ahogyan a rövid haj elterjedéséhez is volt némi köze.

12. A nevével fémjelzett Chanel N°5 volt az első szintetikus parfüm, ráadásul az övé volt az első divatház, amely saját illatot dobott a piacra. Ez a parfüm azóta is ikonnak számít.

13. Chanel honosította meg a bizsut, úgy vélte, hogy a „hamis” ékszerek remekül megférnek az „igaziakkal” és nincs semmi gond azzal, ha valakinek nem igazgyöngyből készül a nyaklánca, hisz az elegancia nem lehet pénz kérdése

14. Számos aranyköpését máig idézik. Például: „Ne pocsékold arra az időd, hogy egy falon dörömbölsz, azt remélve, hogy ajtóvá változik”