Nagy Iza szín- és stílustanácsadó

Fehér ruha

Úgy döntöttem, idén nyáron nem nagyon vásárolok új ruhát, kivéve… FEHÉRET.

A legnagyobb melegben ugyanis mind a testemnek, mind a lelkemnek, a szememnek ez a szín esik jól.

A fehér és a fekete nem létezik egymás nélkül. Ennek szimbolikus, archetipikus jelentései mindenki számára nyilvánvalóak: nappal és éj, jó és rossz nem létezik egymás nélkül. Fehér annak a felületnek a színe, amely a fény teljes spektrumát változatlanul veri vissza. S mivel ennyire különleges, számtalan transzcendens értékkel felruházott. Nézzünk meg párat a teljesség igénye nélkül. Miért is ne akarnánk viselni? Mindenkinek jól áll, csak érdemes megfontolni, mely fehéret választjuk.

· A fény, a tisztaság, a differenciálatlanság, a transzcendencia, a tökéletesség, az egyszerűség jelképe.

· Számos kultúrában az égi istenek állatainak színe, így pl. Zeusz, mint fehér hattyúként testesül meg, a Buddha születését jelző álom elefántja; a Szentlélek galambja.

· A fehér szoros kapcsolatban áll a halállal és a gyásszal is, Kínában péládul a gyász kitüntett színe, de a kereszttény kultúrkörben is megjelenik rituális tárgyakkal (halotti lepel, gyertya)

· A fehér virág a gyermekáldást jelenti.

· A keresztény hagyományban az öröm és a vigasság hordozója. A szentséghez, Istenhez tartozó szín, valamint a feltámadás színe.

· A fehér ruha a tisztaságot, a szüzességet, a lélek győzelmét jelenti az anyag felett.

· A béke és a jóakarat kifejezője; erre utal Noé fehér galambja, a békekövetek fehér zászlója.

A tavasz típusokon a kissé krémesebb, vajasabb, sárgásabb árnyalatok tündökölnek leginkább, kiemeli bőrük különleges szépségét.

A nyár típusokat agyonnyomja a szikrázó fehér. Nem igazán mutatnak benne jól, javaslom a fehérebb tört, ködösebb, akár kissé szürkésebb árnyalatait. Remekül mutat rajtuk a csipke..

Az őszöknek a fehér mustárosabb, fűszeresebb variációi a legjobbak, például mustárszín, lenszín, tojáshéj, avagy a gyöngy.

A tél típusú embereken az optikai fehér, az igazán fehér ragyogóan áll. A telecskék azonban vásároljanak egy fehérítő mosóport, mert a fehér anyag könnyen szürkül, ebben az esetben már nem áll jól nekik. Az anyag nyugodtan lehet csillogóbb is, pl szatén.

Ez bonyolultnak tűnik, de ha boltban böngészel, ragadj meg egy vakítóan fehér ruhát (sok van belőle), és tedd oda a nem hófehér társai mellé…Ordítani fog a különbség!

Viseljétek a fehéret bátran, örömmel, minden korosztálynak jól áll, a stílusértéke pedig magas. Ha érdekel, hogy melyik a te fehéred, keress bátran, várlak szeretettel!