Nagy Iza szín- és stílustanácsadó

Kasmír

A kasmír anyag szerintem az egyik legelegánsabb és legszebb az összes anyag közül, igazán exkluzív megjelenést kölcsönöz viselőjének.

Letisztult és mégis egzotikus viselet. Az egzotikus jelzőt jelen esetben szó szerint kell érteni, mivel az anyag eredete a keleti világhoz köthető, India, Pakisztán és Kína határán helyezkedik el. A legnagyobb kasmírhatalom pedig Mongólia.

Hogy kinek köszönhető ez a pihe-puha anyag? A cuki kis kasmírkecskéknek, akiknek a bundáját– a bárányokkal ellentétben – nem nyírják, hanem tavasszal levedlik a bundájukat, amelyeket összegyűjtenek és feldolgoznak. Ennek eredményeképpen születik ez csodálatos anyag, ami fantasztikus hőszigetelő már egy rétegben is, tehát nem izzadunk bele, mégis melegen tart, így nem kell vesződni a réteges öltözködéssel.

Hátránya, hogy könnyen nyúlik, és nagyon drága. Ez utóbbinak az az oka, hogy egy kasmírpulóverhez 4 állat bundája kell, cserébe 5 gyapjúpulóver jön ki egyetlen sima birka bundájából. Jóval nagyobb mennyiségű víz kell a kasmírgyapjú kikészítéséhez. Cserébe gyorsan lebomló anyagról beszélhetünk, nem terheli a szeméttelepeket az elhasználódott kasmírpulóver.

Ha szeretnéd sokáig megőrizni a kasmír ruhadarab minőségét, hideg vízzel s babasamponnal mosd, majd ne lógatva szárítsd. Majd ha megszáradt, ne vasald, csak kapd fel egy farmerral vagy szoknyával, s légy vadítóan egzotikus és elegáns.