Nagy Iza szín- és stílustanácsadó

Kis fekete ruha

A kis fekete. Hölgyeim! Lefogadom, hogy majdnem mindenkinek van otthon “kis feketéje”. Nyár vagy ősz típusúaknak pedig “kis kékje”. Ezért kezdett érdekelni ez a téma.

Az 1920-as évekig a fekete negatív tartalmat sugárzott, mert a viktoriánus kortól a feketét a gyásszal azonosították. Ebben a korban az özvegyeknek ugyanis 2 évig feketét illett hordaniuk.

És akkor jött az általam oly nagyra tartott Coco Chanel, aki 1926-ban a Vouge-ban közzétette a “minden nő ízlésének megfelelő little black dresst”. Akkora sebeséggel jött divatba, hogy “Chanel Fordjának” kereszteték el. Az elegancia, egyszerűség és kifinomultság mesterműve volt. Kiválóan elérhető viselet volt a gazdasági világválság és háborúk idején is, mert olcsó anyagból készült. Aztán jött Christian Dior és Givenchy, akik szintén nagy rajongói voltak a fekete ruhácskának, s különböző kiegészítőkkel nemesítették újjá. Rövid időn belül meghódította Hollywoodot is, filmsztárok pompáztak ebben filmjeikben, hiszen a fekete-fehér filmekben ez a szín volt a legtisztább képű. Így tett Audrey Hepburn is 1961-ben, aki a Givenchy által megkreált, talán máig az egyik leghíresebb kis fekete ruhát viseli a Breakfast at Tiffany’s egyik jelenetében, amikor is szegényen reggelizik és álmodozik a gazdagságról egy ékszerbolt kirakata előtt, miközben egy csinos fekete ruhát visel az előző esti partyról.

Azóta a kis fekete töretlen népszerűsége megkérdőjelezhetetlen. Igaz, minden kor, s minden stílusikon a maga képére formálja. Összegyűjtöttem nektek a leghíresebbeket.