Nagy Iza szín- és stílustanácsadó

Leopárd minta

Ahogy sétálunk a butikok kirakata előtt, azt tapasztaljuk, hogy idén ősszel is rengeteg leopárdmintás holmit árulnak. Azt hiszem, ez az egyik legmegosztóbb minta, valaki rettenetesen közönségesnek tartja, de olyan is akad, aki tetőtől talpig beburkolja magát ebbe. Hol is van az „igazság”? Azt nem tudom megmondani, de érdemes erről picit beszélgetni.

A nagymacskák különleges mintázata értelemszerűen azt a célt szolgálja, hogy képesek legyenek elrejtőzni, így vadászni. Az embereknél éppen fordítva. Aki a ragadozó mintáját viseli, pont, hogy ki akar tűnni a tömegből, azt üzeni a városi dzsungelnek, hogy annak ura, véli Keszeg Anna divatkutató.

Ezért már a törzsi harcosok is viselték, azt üzenve, hogy kiváló harcosok, óvakodni kell tőlük. De miért kezdték a hölgyek is viselni…? Kik is itt az „áldozatok”? Hisz- Keszeg Anna szerint-: „a nagymacskák a kiszámíthatatlanság és az uralkodói ösztön fenséges szimbólumai. Uralkodói szimbólumok, a szabályok ellenében élnek és a szabályokról való tudomást nem vevés olyan szabadságot jelent, amely lenyűgözi, de mélységesen zavarba is ejti az embert – főként, ha a nőiség és férfiasság tradicionális kódjaival kombinálva értelmezi. A mém úgy tartja, hogy a kutyáknak gazdáik vannak, a macskáknak rabszolgái. A nagymacskáknak meg nyilván áldozatai.”

Az egyik legkorábbi történelmi emlékünk i.e. 6000-re tehető, a Çatalhöyüki nő szobra, ahol a termékenységet, a jólétet fejezték ki a ragadozókkal. Egyébként az egyiptomi mitológiától elkezdve a skandináviig, mindenhol megjelenik a leopárd, a párduc, avagy a nagymacska tiszteletet parancsoló szimbóluma. Képzeljétek, magyar huszárok is magukra öltötték, ezt hívták kacagánynak!

Ugorjunk az időben. Egy amerikai magazin 1914-es címlapján egy leopárdmintás kabátot nő viselő nő jelent meg. Innentől a szexszimbólum ikonjával azonosították ezt a mintát, ezért olyan mágikus szexusú hírességek viselték, mint Marian Nixon, Marlene Dietrich, Marilyn Monroe…stb. Tagadhatatlanul szexik voltak…

Az 1970-es években ehhez a mintához új jelzők kezdtek társulni, mint a giccs, a közönséges, az ízléstelen. Ennek fő oka azonban nem a minta maga volt, hanem az, hogy a leopárdbőr népszerűsége miatt az állat a kihalás szélére került. Ugyanis Jackie Kennedy leopárd kabátja olyan híressé vált, olyan nagy lett rá a kereslet, hogy egyetlen év alatt 250 állatot mészároltak le a megnövekedett igények kielégítése érdekében…

Amúgy érdekes módon az erőteljes szexualitást sugárzó minta a szocialista rezsim alatt is divat volt a 60-as évektől…Nagyon sok hölgy viselte pl. kabáton!

És itt merül fel bennünk a kérdés. Mikor nőies és stílusos a leopárdminta, s mikor közönséges? Egy leopárdmintás selyemblúz, egy táska, vagy egy kabát, kendő örökké stílusos és nőies. A titok ebben rejlik. Egy strasszokkal kirakott, leopárdmintás póló, avagy egy test vonalát sztreccsesen követő műszál ocelot cucc közönséges. Tehát érdemes ebben megtalálni szerintem az egyensúlyt. Én egyébként hordom is, és szeretem is ezt a megosztó mintát.