Nagy Iza szín- és stílustanácsadó

Lila

Mint tudjátok, 2022 színe a veri peri, ami egy gyönyörű lila árnyalat. Én annyira, de annyira megszerettem a lilát, hogy az öltözetem “belilult”, nagyon gyakran viselem. Vajon milyen jelentéseket hodoz a lila?

A lila a kék és a piros keverékéből jön létre, ezért egyszerre van nyugtató és élénkítő hatása.

Mint ilyen, a mértékleteség, az egyensúly színe, a bölcsesség és az érzelem, az értelem és a vágy, az ég és föld közötti átmenetet képviseli (a hajnal és a lemenő nap egyaránt lilásan tündököl).

A lila megfejthetetlenül különleges, ezért a tudatalattit is szimbolizálja. Erős spirituális hatást tulajdonítanak neki, ezért a megvilágosodás, misztika, spiritualitás, átváltozás jelölője. A gyógyításra, szolgálatra, vezeklésre született emberek színe.

Volt egy olyan negatív kritika a liláról, hogy a kielégületlen nők színe. Ti ezt már hallottátok…? Nos. Mi az igazság ebben? Elmondom nektek, hogy semmi. Az igazság az, hogy a lila a szüfrazsettek egyik fontos színe volt, és a mozgalmat elhitelteleníteni vágyók így akarták népszerűtlenné tenni ezt az árnyalatot. A lila egyébként a szépségéről híres egyiptomi királynőnek, Kleopátrának a kedvenc színe volt.

A keresztény kultúrkörben, a katolikus egyházban a lila szín jelképezi a püspök királyi méltóságát. A keresztények a lilát az adventtel és a böjttel kapcsolják össze, a lila a gyász és a bűnbánat jele, ezért lila színűek ekkor a miseruhák, a gyertyák és az oltárterítők. A katolikus papok lila miseruhát öltenek a templom felszentelése, újraszentelése előtt.

Összességében elmondható, hogy a lila az egyik legkülönlegesebb szín. És annyi, de annyi árnyalata van, hogy mindenki megtalálja a hozzá illőt.

Végül Tóth Árpád gyönyörű verséből idézve varázsoljunk egy kis lila hangulatot:

A Fénynek földi hang még nem felelt,

Csak a szinek víg pacsirtái zengtek:

Egy kirakatban lila dalra kelt

Egy nyakkendő; de aztán tompa, telt

Hangon a harangok is felmerengtek.