Nagy Iza szín- és stílustanácsadó

Macskák

Ezt nem tudom kihagyni! Nekem is van. Február 17 szép nap. Mert a cicákat ünnepeljük, ez a macskák világnapja!

De nem csak a mai korban rajongunk a macskákért. Az ókori időktől kezdve a ház védelmezőinek tartották őket. Az ókori Egyiptomban Básztet Istennő szent állataként övezte kultusz, olyannyira, hogy elpusztításuk halálbüntetést vont maga után. Képzeljétek el, nemcsak emberi testeket, de macskákat is mumifikáltak. A lelkes gazdák sokszor arany ékszerekkel jutalmazták házi kedvencüket, s egy tányérból ettek velük.

Gyógyászati célokra is használták a macsekokat, hajmeresztő módokon.

Például a nőstény cicák szőrét tejjel keverték, s égési sérülések ” hatékony” eszközének tartották Az ókori görögök és rómaiak is kedvelték őket, bár Kr.u. 380-ban a macskák sorsa- mint a pogány kultusz fontos része- Theodosius császár rendeletével megpecsételődött: a kereszténység lett a Római Birodakom hivatalos vallása. A középkorban a fanatikus kersztények a macskákban ördögi alakot láttak, akik boszorkányokkal paktálnak, ezért irtották őket. Rendszeresen volt macskaégetés például. 1648-ban a mindössze tízéves XIV. Lajos király maga gyújtotta meg a kosárnyi cicát, s táncolt örömében. Elképesztő.

Könyves Kálmán királyunk óta a macsekok rehabilitációs programja ugyan elkezdődött, de még sokáig tartott, ahogy a fenti ábra is mutatja. Amúgy máig sokan mágikus erőt tulajdonítanak a macskáknak, s a misztikus világgal kötik össze őket.

A divat világa is újra és újra felkapja a macska-motívumot, hol a játékosságot, hol a csábítást imitálva.

Éljenek a kis puha doromboló lények!