Nagy Iza szín- és stílustanácsadó

Online meeting

Zoom meeting. Teams tanóra a gyerekeknek. Skype-on üzletépítés…

Tetszik, nem tetszik, a legtöbben rengeteg időt töltünk az online térben, hogy folytatni tudjuk a munka tevékenységünket. Ehhez az új helyzethez nem mindig könnyű alkalmazkodni, hisz most gyűjtjük csak a tapasztalatokat. És akkor még hálásak is lehetünk, ha van alkalmunk tapasztalatokat gyűjteni, hisz ez azt is jelenti, hogy van munkánk. Az alábbiakban összegyűjtöttem pár stílustippet, hogy hogyan legyünk a legmagabiztosabbak az online térben. Az ide vezető út rögös volt, és saját élményeken alapul.

1.      Fogadjuk el, és lehetőleg tudassuk is a családtagjainkkal, hogy az online térben most munka folyik. Azaz ne, vagy a lehető legkevesebbet zavarjanak. Tudom…Tudom… Ez nehéz. Én ezt a témát egy 5 éves kisgyerekkel igyekszem megértetni, ami nem megy mindig zökkenőmentesen zsenge korából adódóan. Ugyanakkor talán egy férjjel meg lehet értetni, hogy a meeting során tartózkodjon attól, hogy anyaszült meztelenül rohangáljon a háttérben. Elég sok ilyen típusú vicces videó kering a neten, de lássuk be, hogy ez nem professzionális …

2.      Tegyük a számítógépet vagy a laptopot lehetőleg az ablak elé, hogy minél több természetes fényt kapjon az arcunk. Illetve gondoskodjunk a megfelelő megvilágításról. Ennek hiányában úgy fogunk kinézni, mint egy barlanglakó boszorkány, nem pedig egy karrierjét lelkesen építő úrinő.

3.      Figyeljünk oda a megfelelő székre! A szék legyen nagyon-nagyon-nagyon kényelmes, amin egyenes háttal, egészségesen és elegánsan el tudunk tölteni sok órát. Tudom, miről beszélek… Olyan nyak- és hátfájással járok most masszőrhöz, hogy húha.

4. Takarítsunk el minden, a meeting témájához nem illő tárgyat a háttérből. A magam részéről az online munkám  során a következő tárgyakkal kényeztettem az ügyfeleimet: maci (sok), szennyeskosár (nagy),  kiteregetett ruhák (jelentős mennyiségű).  Érdemes az online találkozó előtt végigpásztázni, hogy mit fog a saját otthonunkból látni az ügyfél. Persze virtuális hátteret is lehet alkalmazni, aki ezeknek a híve.

5.      Ügyeljünk az öltözetünkre! Ez sem mindig könnyű, hisz a magánéletünk színtere jelenleg a munkavégzésünk helye is. És másként öltözünk fel otthon, mint egy workshopra. De ha mindig a kifakult melegítőfelsőben jelenünk meg az online térben, az igénytelen… A jó hír, hogy csak a felső öltözetünket kell megválogatnunk. De az legyen egy kellemes színű pulóver, avagy egy könnyed blúz. A cicanaci is ciki tud lenni, ha a meeting során ki kell ugranunk valamiért a mosdóba vagy a konyhába, ebben az esetben érdemes a kamerát kikapcsolni… A szépséges cipőinket pedig őrizgessük egy jobb időre…

6.  Viseljünk minimálsminket, ezzel megtisztelve az ügyfeleinket. Tényleg nem kell sok! Egy kis alapozó, pirosító, szájfény…S már kész is!

7. Ne legyen elhanyagolt és ápolatlan a hajunk!

8. Viseljünk egy kiegészítőt, ami szemet gyönyörködtető. Lehet ez egy nyaklánc, fülbevaló, vagy kendő. Jól esik egy szép , valóságos darabon megpihennie a szemnek az online világban is.

9.  Vigyázzunk a szemünkre! A monitort bámulva kevesebbet pislogunk, és könnyen elfárad vagy elromlik a szemünk. Érdemes szemcseppet használni, s ha úgy érezzük, hogy szükséges, egy jó szemüveget kell csináltatni.  Én most várom a magamét…

10.   Lehetőség szerint legyen kellemes az arckifejezésünk… Nem állítom, hogy ez a nyolcadik online térben eltöltött óra után egyszerű kihívás lenne, de az ügyfeleink is ugyanazt a világot élik… Tegyük a lehető legkönnyebbé!