Nagy Iza szín- és stílustanácsadó

Szemüveg

Kedves Olvasóim! Jelentem, szemüveges lettem. Ez is eljött.

Úgy döntöttem, inkább örülök ennek, semmint sopánkodnék, hiszen egy újabb játszótér nyílt ki számomra. Továbbá az elmúlt hetekben sok ügyfelem faggatott a megfelelő szemüveg választásáról.  Így, ha te is szemüveges lettél, mint én, vagy szemüvegvásárláson töröd a fejedet, a következő írás Neked szól.

Ugyanis a megfelelő szemüveg kiválasztása igazán trükkös feladat. És kiemelt fontossággal bír, hiszen minden nap viseljük, minden évszakban, ráadásul a fejünkön, ami rendkívül „látványos” testrészünk. Ezért sok mindent kell fontolóra vennünk, mielőtt kiválasztanánk a nekünk tetsző keretet.

Íme, a szemüveg választásának tízparancsolata:

1.      A keret színe legyen a színtípusunknak megfelelő.

2.      A fejformánkat egyensúlyozza ki a szemüvegkeret formája! Azaz kerekebb arcnál inkább szögletesebb, míg szögletesebb arc esetén inkább lágyabb ívű keretet válasszunk.

3.      A hosszúkásabb archoz a mélyebb öblű keretek, a rövidebb, kerekebb formához a keskenyebb keretek passzolnak.

4.      A keret vastagsága legyen arányban a csontozattal.

5.      Hosszú orrhoz az alacsonyabb orrnyereg harmonizál, rövidebb orrhoz a magasabb.

6.      A szemüveg keretének felső íve ne takarja el a szemöldököt, s formája legyen hasonló.

7.      A szemüveg teteje ne vágja félbe a szemet!  

8.      Hiába divat a nagy öblű keret, arra azért fordítsunk gondot, hogy ne érjen lejjebb, mint az orrcimpa teteje!

9.      Az oldalsó szélességre is érdemes ügyelni: érjen ki az arc széléig, de ne nyúljon túl, s ne is legyen túl szűk. 

 Tudom, tudom… Kezd sok lenni az információ.

10.    De még arra is figyelj, hogy közel ülőek, avagy távol ülőek a szemeid. Ha közel ülőek, akkor az orrnyereg legyen közepesen magasan, kissé a szemek sarkainak magassága fölött.  Ha távol ülőek, akkor az orrnyereg legyen hangsúlyosabb.

A fenti összefoglalás csak a lényegre koncentrál. Még van sok-sok-sok egyéb szempont is. Ha elakadnál, lehetőség van közösen szemüveget vásárlárolni, keress bátran!

És ami a legfontosabb: lássunk tisztán, óvjuk-védjük szemeinket, hiszen a lélek tükre, mint tudjuk. Továbbá maradjunk optimisták, a megfelelő szemüvegben! 

“A derűs embereknek nem könnyebb a sorsuk, csak más szemüveg van rajtuk. Azt szoktuk mondani: jó természetük van. A jóra vannak hangolva. Életörömre. (…) Tedd csak fel az “áldott szemüvegedet”, s máris látod, hogy süt a nap, hogy sok öröm és emberi jóság van.” (Müller Péter)