Nagy Iza szín- és stílustanácsadó

Tütü szoknya, tüllszoknya

Annyira esős-borús ez a tavasz idáig, hogy arra gondoltam, feldoblak benneteket egy igazán mosolyt fakasztó ruhával, a tüll szoknyával.

A tüll egy vékony, fátyolszerű anyag, nevét a francia Tulle városról kapta. 3 fajtája van: a romantikus, a harang, illetve a klasszikus. 1832-ben jelent meg ez a viselet először, amikor Marie Tagolini svéd-olasz balett-táncosnő tütüben táncolt a színpadon. Bár bokáig ért a tüll, a nézőket mégis sokkolta.

A tütü azonban nem adta meg magát, s máig hódít, immár nem pusztán a balett-táncosok körében. Tudom, hogy nem minden hölgy viselne komfortosan tüll szoknyát, inkább a romantikus jegyeket kedvelők körében dívik.

Szerintem pedig lehet nagyon vagány is, a titok a vele kombinált ruhaneműben rejlik. Viselhetjük tűsarkúval, tornacipővel, akár bakanccsal. Kombinálhatod pólóval, inggel, blúzzal, pulcsival… Akármivel is viseled, a fókuszpont mindenképpen a tütü szoknya lesz, így igazán hercegnőnek érezheted magad. Valószínűleg ezért imádom.

Hogy elkerüljük a túlzottan habcsókos megjelenést, 30, s főleg 40 fölött inkább az egyszínű és a midi avagy a hosszabb szoknyát ajánlom, kisebb volumennel. Fiatalabbak nagyon cukik a tütü miniben is, akár nagyobb kiterjedésű fazonban.

Érdemes még gondot fordítanod a testalkatodra. Legjobban a széles vállú, azaz fordított háromszög alakú hölgyeken mutat jól. A körte testalkatú hölgyeknek maximum a két-vagy háromrétegű megoldás az ideális. Ha karcsúbbnak akarsz tűnni, a monokróm a megoldás, azaz ugyanolyan színű fölsővel kombináld a szoknyácskádat. Egyébként a tütü most rendkívül divatos is.